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To 1099 or Not to 1099: That is the Question  
(For Insurance Companies)

By:  Steven M. Hogan, Grant M. Haas

For most businesses, the question of whether to issue 
a Form 1099 to a given payee is an easy enough inquiry. 
Is the payee a contractor? File the Form. Is the payee a 
law firm? File the form. Is the payee a corporation? Don’t 
file the form. (And so on…)

For insurance companies, the question can get more 
complicated due to the sheer volume of checks that are 
written to various payees in various circumstances. Ad-
ditional complications arise when an insurance company 
is issuing a check to multiple payees, including attorneys 
for the insured. This article is an overview of how an 
insurance company can address its information return 
filing obligations under the Internal Revenue Code and 
Treasury Regulations.

A.	 Payments Made to an Insured’s Attorney 

Payments made to an insured’s attorney must be 
reported to the IRS. This is true whether the payment 
is made on a joint check listing the attorney and other 
payees, or through a separate check to the attorney.

IRC 6045(f) requires “[a]ny person engaged in a trade 
or business and making a payment . . . to an attorney 
in connection with legal services” to file an information 
return. IRC § 6045(f)(1)-(2)(A). This return must be filed 
whether or not the legal services were performed for the 
payor. IRC § 6045(f)(2)(A). The return must report the 
full amount paid to the attorney, even if the attorney 
may not retain the entire payment as compensation for 
legal services rendered. Treas. Reg. § 1.6045-5(a)(1)(i). 

If the payment is made to an attorney through a check 
made out jointly to the attorney and the insured or other 
additional payees, the entire amount is reportable as to 
the attorney. This is true regardless of whether separate 
reporting obligations exist as to the other payees, such as 
a public adjuster or a vendor. See Treas. Reg. § 1.6045-5(f), 
Ex. 1 (payment via joint check to attorney and claimant; 
full amount of the check is reportable as to the attorney 
via IRC 6045; reporting obligations as to the claimant is 
governed by other rules). 

If the payment is made to an attorney through a check 
made out solely to the attorney, while other checks are 
made out to other payees, then only the amount paid to 
the attorney is reportable under IRC 6045. Treas. Reg. 
§ 1.6045-5(f), Ex. 3. Reporting obligations as to the other 
payees will be governed by the rules applicable to them. 

Therefore, payments made by an insurance company 
to an attorney for the insured must be reported to the 
IRS on Form 1099-MISC. See Instructions for Form 1099-
MISC (2020), p. 2, Payments to Attorneys. The full amount 
paid to the attorney must be reported. 

B.	 Payments Made to a Public Adjuster

Public adjusters sometimes help insureds to navigate 
the claims process. For their services, a public adjuster 
may be named as a joint payee on a check or may receive 
a separate payment from an insurance company for the 
work performed for an insured. 

The insurance company must report payments to a 
public adjuster if: (1) the public adjuster is not a corpora-
tion; and (2) the insurance company can ascertain the 
specific amount that the public adjuster will receive from 
a given payment. 

The insurance company has no reporting obligation if 
the public adjuster is operating as a corporation, or if the 
insurance company cannot ascertain the specific amount 
that the public adjuster will receive. 

1.	 Is the Public Adjuster a Corporation? 

If the public adjuster is an entity operating as a 
“corporation” under the Internal Revenue Code, then 
the insurance company has no obligation to report the 
amount paid to the public adjuster. Treas. Reg. § 1.6041-
3(p)(1) (no information return is necessary for payments 
made to a corporation). 

Section 1.6041-3(p)(1) defines “corporations” that 
are exempt from the payment reporting requirement 
as those “described in §  1.6049-4(c)(1)(ii)(A).” Id. Sec-
tion 1.6049-4(c)(1)(ii)(A) provides that, in the absence of 
actual knowledge of the corporate status of a payee, a 
payor “may treat a payee as a corporation (and, therefore, 
as an exempt recipient)” if: (1) “[t]he name of the payee 
contains an unambiguous expression of corporate status;” 
(2) “[t]he payor has on file a corporate resolution or simi-
lar document clearly indicating the corporate status [of 
the payee]”; (3) the payor receives a Form W-9 from the 
payee that includes an EIN and a statement from the 
payee that it is a domestic corporation; or (4) the payor 
receives a withholding certificate certifying that the 
person named on the certificate is a foreign corporation. 

continued, next page
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Treas. Reg. § 1.6049-4(c)(1)(ii)(A)1.-4. 

The insurance company can confirm the corporate 
status of a payee by requiring a Form W-9 to be on file for 
the payee that meets the requirements of section 1.6049-
4(c)(1)(ii)(A)3. This would allow the insurance company 
to place the burden of determining the reportable status 
of a payee on the payee itself rather than requiring the 
insurance company to investigate the status of each one. 
If the public adjuster is a corporation under the rules, 
then the insurance company has no obligation to report 
amounts paid to the public adjuster. 

2.	 Can the Specific Payment Amount be Ascer-
tained?

IRC 6041 only requires information returns to be 
filed when a payor (like an insurance company) makes 
a payment in the course of its trade or business that 
constitutes a “fixed or determinable” gain or income to 
the payee. IRC § 6041(a); Treas. Reg. § 1.6041-1(a)(1)(i). 

A payment constitutes fixed and determinable in-
come “whenever there is a basis of calculation by which 
the amount to be paid may be ascertained.” Treas. Reg. 
§ 1.6041-1(c). 

If there is no basis to make this calculation, then the 
payor has no obligation to report the payment. See Rev. 
Rul. 80-22, 1980-1 C.B. 286 (where the payor of crop 
insurance proceeds has no way to know how much of a 
payment will be income to the payee, the payor is not 
required to report the payment); Rev. Rul. 82-93, 1982-1 
C.B. 196 (same).1

 If the insurance company has a basis to know how 
much of a payment to a public adjuster is “fixed or 
determinable” income to the public adjuster, then the 
insurance company will have an obligation to report the 
payment amount to the IRS. The insurance company 
would always have a duty to report a payment to a public 
adjuster that is not a corporation if the insurance com-
pany issues a check solely to the public adjuster.

However, if the insurance company has no basis to 
know how much of a payment to a public adjuster is fixed 
or determinable income to the public adjuster, then the 
insurance company will not have an obligation to report 
the payment. This may occur when the insurance com-
pany issues a joint check to the insured and the public 
adjuster and has no way to know how much of the pay-
ment is attributable to the public adjuster’s fee. 

C.	 Payments Made to a Vendor

An insurance company will sometimes make pay-

ments to a vendor performing services for an insured 
through an assignment of benefits. The vendor may 
be named as a joint payee on a check or may receive a 
separate payment from the insurance company for the 
work performed for an insured. 

As explained above, the insurance company has no 
reporting obligation if the payment is made to a vendor 
that is operating as a “corporation.” However, the insur-
ance company will have a reporting obligation if the 
insurance company has a basis to calculate the amount 
of the payment that constitutes fixed or determinable 
income to a vendor when the vendor is not a corporation.

If the vendor is paid on a joint check made out to the 
vendor and the insured, and the check is for the amount 
due to the vendor for its services, then the insurance com-
pany would have a reporting obligation as to the vendor. 
See Treas. Reg. § 1.6041-1(c) (“A payment made jointly 
to two or more payees may be fixed and determinable 
income to one payee even though the payment is not fixed 
and determinable income to another payee. For example, 
property insurance proceeds paid jointly to the owner of 
damaged property and to a contractor that repairs the 
property may be fixed and determinable income to the 
contractor but not fixed and determinable income to the 
owner, and should be reported to the contractor.”). 

The specific circumstances of a payment to a vendor 
will determine whether an insurance company has the 
ability to calculate the amount of the payment that is 
“fixed and determinable” as to the vendor. If this calcula-
tion can be made, then the insurance company will have 
a reporting obligation unless the vendor is operating as 
a corporation.

D.	 Can Form W-9 Be Required?

Because the question of information reporting re-
volves so closely around whether the payee is a corpora-
tion or not, the question arises of whether the insurance 
company can require payees to submit Form W-9 in order 
to have the payees attest to whether or not they were 
operating as corporations under the Internal Revenue 
Code. A related question is whether a payee that failed 
to submit a Form W-9 would be subject to backup with-
holding. 

The brief answer to this question is that an insur-
ance company has the authority to require a payee to 
submit a Form W-9. If a payee does not submit a Form 
W-9 in response to the insurance company’s request, the 
insurance company may apply backup withholding to 
payments made to the payee. An analysis of these issues 
follows below.

continued, next page
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1.	 Payees Must Supply TINs to Payors

When an insurance company pays an attorney for an 
insured, the attorney is required to supply the insurance 
company with its Tax Identification Number (“TIN”). 
Treas. Reg. §  1.6045-5(e). Other payees that receive 
reportable payments must also furnish their TINs to the 
insurance company. IRC § 6109(a)(2). 

When a payee is the recipient of a reportable pay-
ment, such as a payment to an attorney under IRC 
6045 or nonemployee compensation under IRC 6041, the 
payee must furnish its TIN to the payor to avoid being 
subject to backup withholding. IRC § 3406(a)(1)(A), (b)
(1)(B), (b)(3)(A)-(C) (payee that receives “any reportable 
payment” must supply TIN to avoid backup withholding; 
“any reportable payment” includes any “other reportable 
payment”; “other reportable payment” includes payments 
reportable under IRC 6045 or 6041). The backup 
withholding rate is 24 percent. IRS Publication 1281, p. 
3 (Rev. 8-2018).

2.	 The Payor Can Require TIN Submissions on Form 
W-9

The payee must supply its TIN “in the manner re-
quired.” IRC §  3406(a)(1)(A). The “manner required” 
to supply the TIN for payments reportable under IRC 
6045 or 6041 is “either orally or in writing.” Treas. Reg. 
§ 31.3406(d)-1(d).

The payor can require the payee to use Form W-9 both 
to submit the TIN and to certify that the payee is exempt 
from backup withholding. The Form W-9 submission re-
quirement also allows the payor to determine whether 
the payee is a corporation.

To this end, the Treasury Regulations state that “[a] 
payor, even if permitted to treat a person as exempt 
[from backup withholding] without requiring a [penalty 
of perjury] certificate under the provisions of section 
6049, may require a payee, otherwise not required to file 
a certificate regarding its exempt status, to file a [Form 
W-9] certificate and may treat a payee who fails to file the 
certificate as a person who is not an exempt recipient.” 
Treas. Reg. § 31.3406(g)-1(b) (emphasis added).2

For example, a payee that is a not-for-profit corpo-
ration qualified for tax-exempt treatment under IRC 
501(a) is specifically exempt from backup withholding 
pursuant to Treasury Regulation 31.3406(g)-1(a)(1)(i). 
However, a payor can still require this type of payee to 
submit a Form W-9 to attest to its exemption. Treas. Reg. 
§ 31.3406(g)-1(b). 

Therefore, the Treasury Regulations permit payors 
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like an insurance company to require a payee to submit 
Form W-9 even if the payee is not otherwise required to 
submit the form to certify that the payee is exempt from 
backup withholding. Id. 

3.	 Backup Withholding When Payee Does Not Sub-
mit Form W-9

If the payee does not submit a Form W-9 at the 
insurance company’s request, the insurance company 
may treat the payee as if the payee is subject to backup 
withholding. Treas. Reg. § 31.3406(g)-1(b). The insurance 
company is required to file an information return as to 
such payments. Treas. Reg. § 1.6049-4(c) (“if the payor 
backup withholds under section 3406 on [a] payment 
(because, for example, the payee has failed to furnish a 
Form W-9 on request), then the payor is required to make 
[an information] return under this section, unless the 
payor refunds the amount withheld in accordance with 
[Treas. Reg.] § 31.6413(a)-3 [Repayment by payor of tax 
erroneously collected from payee].” (emphasis added)). 

4.	 Reasonable Reliance on Form W-9 and Avoidance 
of Liability

As explained above, Treasury Regulation 31.3406(g)-
1(b) provides that a payor may require a payee to submit 
a Form W-9 to claim an exemption from backup with-
holding. The regulation refers to Treasury Regulation 
31.3406(h)-3 as the section governing the use of Form 
W-9. Id. 

Treasury Regulation 31.3406(h)-3(e)(1) provides that 
“[a] payor is not liable for the tax imposed under section 
3406 if the payor’s failure to deduct and withhold the tax 
is due to reasonable reliance, as defined in paragraph 
(e)(2) of this section, on a Form W-9 . . . required by this 
section.” Id. (emphasis added).3

Under subsection (e)(2) of the regulation, a payor can 
“reasonably rely” on a Form W-9 to determine a payee’s 
backup withholding status unless one of the following 
circumstances exists: 

(i) The form does not contain the name and taxpayer 
identification number of the payee (or does not state, in 
lieu of a taxpayer identification number, that the payee 
is awaiting receipt of a taxpayer identification number 
(i.e., an awaiting-TIN certificate));

(ii) The form is not signed and dated by the payee;

(iii) The form does not contain the statement, when 
required, that the payee is not subject to withholding 
due to notified payee underreporting;

(iv) The payee has deleted the jurat or other similar 
provisions by which the payee certifies or affirms the 
correctness of the statements contained on the form; or

continued, next page
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(v) For purposes of section 3406(a)(1)(C), the payor is 
required to subject the account to which the form relates 
to withholding under section 3406(a)(1)(C) under the 
circumstances described in § 31.3406(c)–1(c)(3)(iii).4 
Treas. Reg. § 31.3406(h)-3(e)(2). 

Therefore, an insurance company can reasonably rely 
on the statements made in a Form W-9 submitted by a 
payee as long as the form does not contain any of the 
anomalies listed in Treasury Regulation 31.3406(h)-3(e)
(2), above. Such reasonable reliance will insulate the in-
surance company from liability for incorrectly failing to 
apply backup withholding to payments where it should 
have been applied.5

Conclusion

Insurance companies face complicated information 
return filing obligations due to the volume of checks that 
they write and the parties that they write them to. This 
article provides a roadmap for insurance companies to 
follow when deciding when an information return might 
be required. 

____________________
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(Endnotes)

1.	 See also IRS Chief Counsel Advisory 201533012 (May 4, 2015) 
(a payor is not required to file an information return “if the payor 
does not have a basis to determine the amount of a payment that is 
required to be included in the recipient’s gross income.”); IRS Non-
Docketed Service Advice Review 4402F (Aug. 9, 2012) (where the 
payor settling claims does not know how much of a joint payment to 
an attorney and customer would constitute income to the claimant, 
the payment is not “fixed and determinable income” to the customer 
and the payor has no obligation to file a 1099 for the customer); IRS 
Priv. Ltr. Rul. 110076-06 (PLR 200704004) (Jan. 26, 2007) (“Because 
section 6041(a) is conditioned on a payor knowing that a payment to a 
payee is in the nature of income and the amount of income, if a payor 
cannot determine either that a payment is in the nature of income or 
in what amount, then the payor is not required to file an information 
return under the section.” (citing Rev. Rul. 80-22)); IRS Chief Counsel 
Advice 199919020 (Feb. 10, 1999) (where the payor of a grant cannot 
determine how much of the grant will constitute gross income to the 
recipient, the payment is not “fixed and determinable” under IRC 6041 
and no reporting requirement exists (citing Rev. Rul. 80-22)).

2.	 The regulation refers to IRC 6049 because that section and the 
regulations issued thereunder are used to determine what types 
of payee entities are exempt from backup withholding. Treas. Reg. 
§ 31.3406(g)-1(b).

3.	 The “liability” here is due to IRC 3403, which generally provides 
that the “employer” is liable for all taxes that should be withheld 
under IRC sections 3401 through 3406. Though IRC 3403 uses the 
term “employer” rather than a payor required to make an information 
return (as the insurance company is in this case), the Internal Revenue 
Manual, published by the IRS for its internal use, refers to the liability 
for backup withholding in terms of the “payor.” I.R.M. 4.23.8.13, § 5 
(“Payors will be held liable for the payment of any backup withholding 
required to be deducted and withheld under IRC 3406 per IRC 3403.”). 

4.	 Treasury Regulation 31.3406(h)-3(e)(2)(v) applies to payments of 
interest and dividends where the IRS has notified the payee of under-
reported interest or dividends. Please advise if additional information 
on this issue is needed. 

5.	 The insurance company will be required to retain the Forms 
W-9 submitted by payees for a period of three years. Treas. Reg. 
§  31.3406(h)-3(g)(1). However, the three-year retention rule is not 
a statute of limitations on potential liability. See IRS Chief Counsel 
Advisory 201037027 (May 20, 2010) (three-year retention rule does 
not impact the backup withholding obligation; if the Taxpayer has 
not retained Forms W-9 beyond the three-year window, the Taxpayer 
can only avoid backup withholding liability where it can show that 
Form W-9 “was in fact received.”). A better practice may be to retain 
the Forms W-9 received from payees until the applicable statute of 
limitations has expired. .
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